top of page

Ioanna Chrysostomou, MSc

Licensed Educational Psychologist

Ας γνωριστούμε!

Το ταξίδι μου στο τομέα αυτό της ψυχολογίας άρχισε από πολύ μικρή ηλικία με μια πρώτη σκέψη «Όταν μεγαλώσω θα ήθελα να σπουδάσω ψυχολογία ώστε να βοηθάω τα παιδάκια στην Αφρική». Η πρώτη επαφή μου με το θέμα ψυχολογία έγινε στο Λύκειο, όπου διάλεξα το μάθημα αυτό ως ενδιαφέροντος. Σαν να ήταν γραφτό από πάντα,  η σύνδεση με το θέμα αυτό έγινε αμέσως και έπειτα άρχισε το ψάξιμο για τις σπουδές. 

Από πολύ μικρή ηλικία μπορούσα να κατανοήσω τα συναισθήματα των άλλων, όπως και να υπολογίζω κάποιες πιθανές συμπεριφορές και αντιδράσεις. Μου άρεσε να ακούω τους άλλους, είχα υψηλή την ικανότητα ενσυναίσθησης, και πάντα προσπαθούσα να βοηθήσω, ακόμα και με τις αθώες συμβουλές που μπορούσε ένα παιδί να δώσει. Οι εμπειρίες μου ως παιδί και καθώς μεγάλωνα, η συνειδητοποίηση για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που φέρνει η ζωή καθημερινά, τις οποίες πολλά παιδιά είναι αναγκασμένα να βιώνουν από πολύ μικρή ηλικία χωρίς να έχουν τα εφόδια να ανταπεξέλθουν, μου δημιούργησε την επιθυμία να ασχοληθώ κυρίως με την παιδική ηλικία, ώστε με όσα μπορώ να προσφέρω να δώσω σε κάθε παιδί φωνή, μια ευκαιρία και μια ελπίδα για το μέλλον, μιας και η παιδική ηλικία είναι από τις βασικότερες περιόδους για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας, όπως και για την εξέλιξη της ψυχικής ανθεκτικότητας.

IMG_0783_edited.png

Η Φιλοσοφία μου

Φιλοσοφία μου; Τα παιδιά είναι το μέλλον! Έτσι αν επενδύσουμε στα παιδιά τότε επενδύουμε και σε ένα καλύτερο κόσμο! Εμείς μπορούμε να τους δώσουμε τα φτερά και αυτά μπορούν να πετάξουν ψηλά ακολουθώντας το δικό τους μοναδικό δρόμο.

Μέσα από τις σπουδές μου αλλά και την εμπειρία μου κατάλαβα τη σημαντικότητα του γονέα όσον αφορά την εξέλιξη του παιδιού, αλλά και τη μετέπειτα ζωή του ως ενήλικας. Μιας και κανείς δεν γεννιέται γονιός και δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο με οδηγίες για το σωστό μεγάλωμα ενός παιδιού ή την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκύπτουν σε αυτή τη ταυτόχρονα τόσο όμορφή αλλά και δύσκολη περίοδο, όπως και το γεγονός του ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό, άρχισα να τρέφω ένα έντονο ενδιαφέρον για το κομμάτι αυτό. Ψάχνοντας, διαβάζοντας και ερευνώντας, η προσοχή μου στράφηκε προς τη Θετική Διαπαιδαγώγηση, την οποία πλέον χρησιμοποιώ ως τη βάση μου για την συμβουλευτική γονέων και εκπαιδευτικών για μια αποτελεσματική διαπαιδαγώγηση σεβόμενη τις ανάγκες των παιδιών αλλά και των ενηλίκων. 

Επιπλέον, μετά από τις σπουδές μου άρχισα να εξελίσσω τις γνώσεις μου στην ψυχοεκπαιδευτική αξιολόγηση παιδιών και εφήβων, μέσα από διάφορα προγράμματα εξειδίκευσης για σταθμισμένα τεστ. Το ενδιαφέρον μου στο τομέα αυτό εξελίχθηκε μέσα από την δική μου εμπειρία ως μαθήτρια, βλέποντας πολλά παιδιά να λαμβάνουν την ετικέτα του «τεμπέλη» ή του «χαζού», αγνοώντας τις πιθανές αδυναμίες ή δυνατότητες τους και μη λαμβάνοντας τα απαραίτητα βοηθήματα ώστε να έχουν ευκαιρία να εξελιχθούν, όπως και τα άλλα παιδιά. Μιας και κάθε παιδί έχει το δικό του μοναδικό τρόπο να μαθαίνει, η ψυχοεκπαιδευτική αξιολόγηση μας δίνει μια βασική ένδειξη ώστε το κάθε παιδί να μπορεί να έχει τη δική του ευκαιρία στη μάθηση, στην εξέλιξη και στο σεβασμό. 

Η Εμπειρία μου

Η εμπειρία μου στο κομμάτι αυτό άρχισε κυρίως μέσα από τις σπουδές μου και ειδικότερα μέσα από την πρακτική μου άσκηση την οποία ολοκλήρωσα ως μέρος των μεταπτυχιακών σπουδών στην Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολογία. Κατά την διάρκεια της πρακτικής μου άσκησης η δουλειά μου ήταν να βοηθήσω παιδιά και εφήβους να αντιμετωπίσουν τυχόν μαθησιακές δυσκολίες, συναισθηματικά προβλήματα, προβλήματα ψυχικής υγείας και δύσκολες/στρεσογόνες καταστάσεις με τη χρήση συμβουλευτικών και ψυχοθεραπευτικών τεχνικών. Μερικές από τις περιπτώσεις με τις οποίες έχω εργαστεί, περιλαμβάνουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, ΔΕΠΥ, πένθος, δυσκολίες σχέσεων, άγχος, κατάθλιψη, επιλεκτική αλαλία, διαχείριση θυμού και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, παρείχα υπηρεσίες Βιωματικών Εργαστηρίων και Ψυχοεκπαίδευσης σε διάφορα σχολεία και νηπιαγωγεία.  Αυτή η εμπειρία με βοήθησε να αναπτύξω δεξιότητες συμβουλευτικής, ακρόασης, επικοινωνίας και ενσυναίσθησης.

 

Στο παρόν στάδιο εργάζομαι και συνεργάζομαι με διάφορους επαγγελματίες, προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε νηπιαγωγεία και κέντρα αξιολογήσεων και διατηρώ το γραφείο μου στο The Safe Place Project.

Ως άνθρωπος μου αρέσει να επενδύω στην δική μου προσωπική ανάπτυξη ώστε να μπορώ να προσφέρω το καλύτερο δυνατό στα άτομα που με εμπιστεύονται για τη δική τους υποστήριξη και ανάπτυξη. Μου αρέσει να βρίσκω το κάτι διαφορετικό και μοναδικό ώστε να εμπλουτίζω τη δουλειά μου και τις γνώσεις μου με αυτό, αλλά και με αυτό που ταιριάζει στο κάθε άτομο ξεχωριστά. Μου αρέσει το καλό φαγητό, λατρεύω τα ταξίδια και τις νέες εμπειρίες.  

bottom of page